Skandinavisk Domän/Domene

Straks før vår kundeservice skulle ta helge fri på fredags ettermiddag i forrige uke, mottok vi en samtale fra en svensk selger som ringte fra "Skandinavisk Domän".
Selgeren opplyste at de fått en forespørsel "fra en annen norsk bedrift" som ønsket å registrere vårt domene fast med et annet toppdomene, i dette tilfellet trygghandel.info. Dette firmaet var da "pliktig å ringe oss først" for å høre om vi ønsket dette domenet, ettersom vi er eier av trygghandel.no.

Ettersom vi har mange bedrifter på svartelisten som bruker denne metoden og det er siden flere år tilbake en velkjent svindelmetode som både Norid (.no) og Svenske iis (.se) advarer emot, brukte vi samtalen til å stille litt spørsmål om bedriften som selgeren ringte ifra og hvordan dette fungerte.

Det var vanskelig å få informasjon om noe konkret og da selgeren ringte fra skjult nummer vet vi fortsatt ikke hvilken bedrift det var som kom med dette "tilbudet".
Hjemmesiden som selgeren oppgav etter spørsmål fra oss var Scandinavian.com, en side som går til en hjemmeside ved navn "skishop" og som ikke har noe som helst med domene-kjøp å gjøre. Forklaringen fra selger  var da at de var et firma som arbeidet med to ulike saker og at de var en veldig stor bedrift... et svar vi ikke finner særlig sannsynlig.

Prisen som selgeren gav oss for å kjøpe trygghandel.info og "skydde denne for oss" var 1 995 kr. En sum som ofte blir brukt i slike sammenhenger. Vi hadde ikke mulighet å vente med å gi beskjed om vi ønsket å kjøpe domenet eller ikke, fordi "det andre firmaet ringte og lurte hele tiden om de fikk love å registrere domenen eller ikke". En klassisk metode for å sette tidspress på beslutningstager at de må ha et svar .

Idag mandag 18 april er domenet fortsatt ledig, og vi kan registrere det for en normal pris på under 200 kr, så det virker som at "det andre firmaet" ikke var så særlig interessert i dette domenet likevel. En alternativ hypotese er også at det aldri eksisterte noe annet firma som ønsket å registrere domenet - dere som lesere får vurdere hvilket svar som virker mest sannsynlig.

I slutten av samtalen spør vi selgeren om han vet hva Trygg Handel arbeider med, svaret fra selgeren er "ja, dere tar 149 kr pr måned". Ja vel... "Men vet du hva vi faktisk arbeider med/mot?", forsøkte vi igjen. Det var vanskelig å forklare, "dere arbeider mye" var det intelligente svaret vi fikk fra den svenske selgeren.

Vi opplyste at samtalen var spilt inn og at vi mest sannsynligvis vil lage et skriv om denne saken, med svaret "no problemo" fra selger.

Vi ønsker å gjøre dere oppmerksomme på at det ikke finnes noen seriøs aktør som aktivt ringer til bedrifter og spør om de ønsker å registrere domener. Hele opplegget er skapt for å kunne selge en "beskyttelse" av topp-domener til overpris som du mest sannsynligvis ikke ville kjøpt ellers og med falske trusler om at en annen bedrift ønsker å kjøpe disse domenene.

Vi fraråder våre medlemmer fra å kjøpe domener over telefon, for det finnes flere seriøse aktører med gode nettsider der dere kan gjøre deres bestilling i stedet for.
En lang liste over norske registrarer finnes på Norids nettsted og kan leses HER.

Legg til en kommentar

Trygg Handel vil aldri spre/selge deres epost videre til tredjepart eller på annen måte bruke deres epost til annet enn til direkte kommunikasjon