Ikke la deg lure av falske nettbutikker med lokkevarer!

Publisert: 28.10.2021

De siste dagene har vi fått inn flere rapporteringer om en suspekt nettbutikk som var å finne på domenet trygg-handel.com. Aktøren annonserte flittig på Facebook under navnet «trygghandel.com» (et domene vi på Trygg Handel AS eier), og solgte et utvalg av klokker til meget billige priser.

Under utarbeidelsen av denne teksten, som fra starten var ment som en spesifikk advarsel mot akkurat trygg-handel.com, så har nettbutikken blitt tatt ned og eksisterer ikke lenger. Vi benytter derfor anledningen til å forfatte en mer generell advarsel mot falske nettbutikker, tips om hvordan du kan sjekke om aktøren bak en butikk er seriøs, og hva du skal gjøre hvis du allerede har gått i fella.

 

Piratkopier og svindel

Det finnes useriøse nettbutikker som opererer i de fleste land, men en veldig stor andel stammer fra Kina, der dette har blitt en egen industri. Svindlerne oppretter raskt en nettbutikk, oftest gjennom standard-plattformer slik som Shopify, de markedsfører lokkevarene på sosiale medier eller gjennom forskjellige former av SPAM, hamstrer betalingsopplysninger og personlig data fra kundene som gått i fella, for å siden selge disse opplysningene på forskjellige mindre hyggelige markedsplasser som er å finne på «the dark web». Iblant får du en piratkopi av varen du bestilt, iblant en skadet vare - eller ingen vare i det hele tatt. Det er med andre ord stor risiko for å ikke bare bli svindlet en, men flere ganger iløpet av dette bedrageri-opplegget, hvis du ikke gjør nødvendige tiltak.

De falske nettbutikkene dukker opp fra ingenting, og forsvinner igjen like raskt. Trygg-handel.com var ikke aktiv i mer enn 6 dager, registrert og opprettet 21. oktober, og stengt ned idag 27. oktober. Det er en kontinuerlig kamp for plattformene som disse svindlerne benytter seg av, slik som Shopify, Facebook etc., å stadig stenge ned og gå gjennom innrapporterte anmeldelser. Svindlerne oppretter hele tiden nye fasader, og det er derfor absolutt nødvendig å selv foreta en rask sjekk av butikken man ønsker å handle produkter fra, før man gjennomfører transaksjonen.

 

Hvordan kan du vite om du handler hos en trygg nettbutikk?

Hvis du av en eller annen grunn har funnet en vare du ønsker å kjøpe fra en nettbutikk du ikke handlet fra tidligere, bør du foreta en sjekk på følgende ting:

- Er det tydelig opplyst hvem som står bak butikken? Bedriftsnavn, organisasjonsnummer, adresse og kontaktopplysninger bør tydelig fremgå. Finnes det kun et kontaktskjema bør du holde deg langt unna.

- Hvem eier domenet? Svindlere ønsker som oftest ikke å stå frem med navnet sitt, og registrerer derfor domener gjennom en tredjepart. På who.is eller whois.com kan du søke opp registrerte opplysninger på det aktuelle domenet og hvor lenge siden det ble registrert. Er det ikke samme firma som eier domenet som står oppført på nettbutikken, eller om domenet er registrert anonymt (gjennom tredjepart) - hold deg langt unna denne butikken.

- Hvordan er språkbruket på siden? Seriøse aktører, også de utenlandske, er nøye med å bruke korrekt norsk. Svindlerne, som raskt smeller opp butikken, tar oftest snarveier med automatiske oversettinger som gjør språket dårlig. Tekster kan også ha blitt kopiert fra andre nettbutikker, og det kan derfor være lurt å kopiere et stykke av tekst som burde vært unikt for siden, lime inn i søkefeltet på Google og se om akkurat den samme teksten er å finne på andre nettsteder. Har butikken dårlig språkbruk eller kopierte tekster - hold deg langt unna.

- Finner du omtaler på nett? Alle seriøse butikker som har operert en stund har et stort antall anmeldelser fra kunder, oftest både positive og negative. Finner du ingen anmeldelser, eller kun negative anmeldelser, bør du holde deg langt unna.

- Er nettbutikkens priser ekstremt lave sammenlignet med andre konkurrenter eller priser du har sett? Tilbud som er for gode til å være sanne er oftest akkurat det, og du bør holde deg langt unna.

- Har du flere betalings-alternativer å velge mellom? De fleste svindlerne foretrekker at du betaler hele beløpet på forskudd, og tilbyr som oftest ikke andre alternativer. Om du kun kan betale på forskudd i kombinasjon med andre suspekte faktorer - hold deg langt unna.

Hvis du har foretatt deg en sjekk av disse punktene bør du kunne være sikker på at du i hvertfall ikke har handlet hos noen som har som intensjon å svindle deg. Ved netthandel kan det uansett være fordelaktig å bruke kredittkortet sitt kontra et vanlig bankkort, da du gjennom kredittkortet har et par ytterligere beskyttelser hvis du siden opplever å ikke få det du har bestilt.

Hvis det er så ille at du leser denne teksten etter det at du allerede har foretatt deg et kjøp hos en nettbutikk som du nå mistenker har lurt deg, så anbefaler vi at du gjør følgende raskest mulig:

- Ta kontakt med din bank omgående. Det er mulig at transaksjonen kan stanses og midlene kan refunderes.

- Kontakte Forbrukertilsynet eller Forbruker Europa - de kan gi veiledning og hjelp om aktuelle tiltak.

- Anmeld saken hos nærmeste politikontor.

Hvis du arbeider på eller drifter en bedrift som er medlem hos oss på Trygg Handel, kan du alltid bare sende oss en henvendelse og vi foretar en nøye sjekk for deg!

Legg til en kommentar

Trygg Handel vil aldri spre/selge deres epost videre til tredjepart eller på annen måte bruke deres epost til annet enn til direkte kommunikasjon