Publisert: 09.06.2020

Mange av våre medlemsbedrifter fikk igår en henvendelse via epost fra DNS Norway, der de opplyser at en tredjepart angivelig ønsker å registrere et .com-domene under samme navn som deres eksisterende .no-domene.

Om dette sier de; "hvis en tredjepart registrerer domenenavnet, kan dette få vidtrekkende konsekvenser. Dette kan inkludere forvirring i søkemotorene eller skade på omdømme." heter det. Dere får derfor nå muligheten å både registrere og "beskytte" (hva enn dette betyr) dette domenet under .com til en pris av 3 250 kr eks. mva for 10 år.

Vi har beskrevet denne metoden for domenesvindel i vår svindelguide:
"Domenesvindel

Slik utføres metoden: En selger tar kontakt via telefon/epost og forteller at de har fått inn en bestilling på domener som har samme navn som domenet du allerede eier, men under andre topp-domener. Eier du f.eks mittfirma.no vil de si at bestillingen gjelder mittfirma.com, .biz, .net osv. og da du eier .no hevder selger at du har "førsterett" å også tegne disse andre domenene. Det er bare oppspinn for å få deg til å kjøpe de nevnte domenene til dyre priser, noen annen interessert part eksisterer ikke. Aktørene innenfor domenesvindel er oftest svenske, men det forekommer også kontakt via epost fra asiatiske aktører som operer med den samme metoden."

Påstanden er således bare oppspinn for å få deg til å tegne et domene du ellers ikke ville kjøpt, og i de fleste tilfellene blir ikke domenet registrert engang da svindelbedriften kun er interessert i pengene dine.

Vi gransker for tiden aktøren for å få frem hvem/hvilke som står bak. Fullstendig advarsel vil bli publisert så snart dette er klargjort.

Oppdatering 10.06.2020: Advarsel på vår svarteliste kan leses her.

 

Slik ser eposten ut som DNS Norway sender til norske bedrifter om dagen:

Fra: Anders | DNS Norway <anders@dnsnorway.com>
Sendt: 8. juni 2020 11:09
Til: Post <post@dittselskap.no>
Emne: Domenenavnet ditt

Kjære herr/fru,

Vi vil informere deg om at vi har mottatt en registreringsforespørsel for domenenavnet www.dittselskap.com. I systemet vårt ser vi at du er eier av domenenavnet www.dittselskap.no. Vi vil tilby deg muligheten til å registrere domenenavnet www.dittselskap.com for på egen hånd.

Hvis en tredjepart registrerer domenenavnet, kan dette få vidtrekkende konsekvenser. Dette kan inkludere forvirring i søkemotorene eller skade på omdømme.

Vi kan imidlertid avvise tredjeparten og omdirigere domenenavnet www.dittselskap.com til ditt nåværende domenenavn www.dittselskap.no.

I utgangspunktet får du førstevalget av domenenavnet. Dette unngår mulige problemer i fremtiden.

Vi kan registrere domenenavnet for deg i en periode på ti år. Ditt domenenavn vil ikke bare bli registrert for denne perioden, men også beskyttet. Årsprisen er 325 per år. Den unike totalprisen er 3250 (ekskl. MVA).

Vil du registrere domenenavnet for din egen organisasjon?
Svar på denne e-posten med ditt navn, adresse og mva-ID-nummer innen 48 timer etter at du mottok denne e-posten.

Hvis vi har din tillatelse, avviser vi tredjeparten og registrerer domenenavnet for deg.

Med vennlig hilsen,

Anders Olsen

DNSNorway